Työntekijälähettilään kynästä: Kotaryhmä aloittaa myös Norlandia Otavassa Hyvinkäällä

Hyvinkäälle Norlandia Otavaan on perustettu ryhmä, joka toimii ulkona, kota tukikohtanaan. Vastaavia ulkoryhmiä on monessa muussakin päiväkodissa ja pieni haave vastaavanlaisesta toiminnasta on itänyt myös jossain oman sydämen sopukoikssa jo kauan. Keväällä me Norlandia Otavassa aloimme tehdä matkaa kohti tämän unelman toteutumista.

Projekti alkoi tietenkin erilaisilla lupa-anomuksilla ja paperitöillä. Kun päiväkodin johtaja ja muut pomot hoitivat näitä asioita, itse jatkoin vain haaveilua ja siinä samalla innostukseni ulkotoimintaan vain kasvoi kasvamistaan. Samalla mielessä kuitenkin pyöri tuhat ja yksi kysymystä koskien ihan perusasioita, kuten esimerkiksi syömistä ja nukkumista.

Näihin saimme muiden Norlandia päiväkotien kotaryhmä-konkareilta apua ja neuvoa. Heidän vinkkiensä avulla välttynemme monelta ”takamus edellä puuhun” -tilanteelta, eikä hiuksemmekaan harmaannu ennenaikaisesti perusasioiden parissa tuskastellessa. On hienoa olla osa tällaista Norlandia Päiväkotien yhteisöä, jossa voimme kysyä ja jakaa vinkkejä keskenämme eri yksiköiden välillä.

Ollakseen ryhmä, ei riitä vain ryhmätila, vaan tarvitaan luonnollisesti myös työntekijät ja lapset. Työntekijöiden joukossa oli innokkaita ja ei niin innokkaita. Tällaisessa hieman erilaisessa konseptissa työntekijältä vaaditaan tietynlaista sitoutumista, intoa ja paloa ulkotoimintaa kohtaan. Täytyy viihtyä ulkona ja olla luova, jotta normaalisti sisätiloissa tapahtuva pedagoginen toiminta saadaan siirrettyä luontoon, ulkona tai kodassa tapahtuvaksi ja toimivaksi.

Ulkoryhmä mietitytti ja jakoi myös asiakasperheiden mielipiteitä.  Osa ilmoittautui mukaan nopeasti ja osa halusi jäädä vielä miettimään ja seurailemaan, millaista toiminta tulee olemaan. Monen mielikuvissa kota on pimeä, savuinen ja tulisijoineen vaaralliseltakin tuntuva paikka. Kun alkoi hahmottua, millainen kota ryhmätilana todellisuudessa tulee olemaan, muuttui monenkin ajatukset täysin.  

Kesälomien aikaan alkoi kodan rakennus. Tähän ei itsellämme ei ollut osaa eikä arpaa, vaan toisaalla rakentui kodan elementit Hyvinkäällä paikan päällä pystytettäväksi. Pohjavalujen valmistuttua teki mieli tanssia, unelma toteutuu pala kerrallaan.

Mutkia ja pieniä viivästyksiä matkaan tuli, kuten useinkin rakennusprojektien aikana saattaa käydä. Hiljalleen nämäkin pulmat ratkeavat ja ihan pian pääsemmekin aloittamaan kotatoiminnan ihan toden teolla. Nyt mainio pieni ryhmämme nauttii ulkotoiminnasta, käyden vain syömässä ja nukkumassa päiväkodissa sisätiloissa.

Ryhmämme toiminnasta pääsette lukemaan Norlandia Päiväkotien blogista myöhemmin lisää.

-Marleena Pekkala Norlandia Otava-